úterý 30. srpna 2011

Audrey Hepburn


Snídaně u Tiffanyho - photo from google.com
Ráda čtu životopisy a konečně jsem narazila na životopis Audrey Hepburn od Barry Paris. Audrey Hepburn jsem se inspirovala při návrhu mých svatebních šatů. Bohužel její typ postavy nemám, ale její styl a jednoduchost mně inspirovaly. Od začátku její kariéry za jejím oblečením ve filmu stál návrhář Givenchi. Ale ještě než byla Audrey Hepburn známou herečkou, uměla udělat z pár kousků oblečení zázraky. Nosila třeba  stejnou sukni s bílou košilí, ale každý den s jiným šátkem a jinak uvázaným.

Sabrina - photo from google.com
Audrey Hepburn se narodila 4. května 1929 v Bruselu, ale občanství měla Britské po otci. Dětství strávila v Holandsku a 2. Světovou válku v Nizozemí v Arhemu. Její maminka pocházela ze šlechtické rodiny. Otec je brzy opustil a o Audrey se starala matka. Audrey měla dva nevlastní bratry z prvního manželství její maminky. Od mala se věnovala baletu, ale kvůli válce, kdy nemohla tancovat a výšce se nestala tanečnicí.
Po válce měla malé role v nevýznamných filmech v Anglii, ale všimla si ji v Monaku při natáčení spisovatelka Colette a na její popud dostala Audrey hlavní roli v broadwayském muzikálu Gigi (hru napsala Colette). Po té hned následoval její první film Prázdniny v Římě, za který dostala Oskara. 

Audrey with Mel Ferrer and Sean Ferrer - photo from google.com
Mezi její nejvýznamnější filmy patří: Sabrina (1954), Vojna a mír (1956), Usměvavá tvář (1957), Odpolední láska (1957), The Nun´s story (1959), Snídaně u Tiffanyho (1961), Šaráda (1963), My Fair Lady (1964), Čekej do tmy (1967) a Robin a Mariana (1976).
Audrey with Andrea Dotti - photo from google.com

Audrey Hepburn byla dvakrát provdaná. Poprvé se vdala za Mela Ferrera, spolu mají syna Seana Ferrera a podruhé se provdala za Andreu Dotti, s kterým má syna Lucu Dotti. Ale nejšťastnější byla s Robertem Woldersem, byla s ním do konce jejího života. Nejdůležitější byla pro ni rodina, a proto po narození druhého syna zůstala doma a věnovala se svým synům. Ke konci života humanitárně pomáhala pro UNICEF. Audrein život ukončila rakovina 20.ledna 1993 ve švýcarském Tolochenaz, kde měla svůj dům a kde bylo její nejoblíbenější místo.
Audrey - photo from google.com

Audrey with Luca Dotti - photo from google.com

Audrey with Rober Wolders - photo from google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat