neděle 18. března 2012

DOX - Light Sculptures a Anastomosis

Light Sculptures: České stolní lampy 1950-1990

photo from dox.cz
Do DOX jsem šla na výstavu Light Sculptures. Představovala jsem si, že výstava bude větší. Bohužel je jen v design obchodu o ploše maximálně 16 m2. Uvidíte lampičky od roku 1950 do roku 1990 v Československu a určitě nějakou z nich máte nebo jste měli doma. Design některých lampiček se vrací a třeba Vám bude inspirací pro Váš interiér.

Anastomosis

Další výstava, která se mi líbila je Anastomosis. Studenti architektury ČVUT v rámci projektu Laboratoře Experimentální Architektury představují 65 návrhů pro čtyři městské lokality. První lokalita se týká propojení Karlína a Žižkova tunelem, který Pražané znají, ale já jsem se jím zatím nikdy neopovážila projít. Z těch všech návrhů pro tuto lokalitu si myslím, že by mohlo být reálné buď sportoviště nebo obchodní pasáž, které tolik lidí zbožňuje. 
 Letenská pláň -from anastomosis.cz
Další lokalita je Stalin v Praze, neboli propojení Čechova mostu s bývalým pomníkem Stalina. Několik návrhů se věnuje návrhům Národní knihovny a další návrhy pomníkům obětem komunismu, které mi přišly až moc monumentální i pro tak velké místo, jako je Letenská pláň. Národní knihovna je hezký nápad, ale když už tak Kaplického Národní knihovna. A pomník obětem komunismu, který měl kopírovat Stalinuv pomník mi přišel mimo. Myslím, že by naštval jak Pražany, tak oběti komunismu.
Tři kříže - photo from dox.cz
Poslední lokalita z Prahy se týká propojení Karlína a Holešovic mostem přes ostrov Štvanice. Návrhy Cyklostezka nebo Běžecký okruh by asi nadchly nejvíc lidí.
Poslední lokalita se týká Karlových Varů, místa Tří křížů. Propojení města betonovým korytem, kde kdysi  měla být lanovka, s poutním místem Tři kříže. Líbili se mi návrhy týkající se kin, stanového městečka, prostě cokoliv spojené s Karlovarským festivalem. Ale rozhodně bych nebyla pro monumentální návrhy, které by ještě víc roztříštily krajinu města.

2 komentáře:

  1. Moc hezký příspěvek:) Ani jsem netušila, že se ještě někdo zaobírá Letnou....

    OdpovědětVymazat
  2. Byl to výzkum během dvou let, jak jsem pochopila. Cílem bylo propojit místa, která jsou blízko sebe, ale přece je odděluje nějaká překážka.

    OdpovědětVymazat