pondělí 30. dubna 2012

Pavilon Barcelona - 1928 - 1929 - Mies van der Rohe

Do Barcelony jsem se také těšila na Pavilon Barcelona od Mies van der Rohe. Lze si všimnout podobnosti s Vilou Tugendhat, o které jsem psala TADY. Působí zde stejná rytmičnost, když procházíte pavilonem, jako když procházíte obývacím prostorem Vily Tugendhat. V pavilonu je např. použita stěna z onyxu, travertin, tónované skla a chromované sloupy stejně jako ve vile. Obě dvě budovy vznikaly přibližně ve stejnou dobu a Mies van der Rohe na nich pracoval společně s Lilly Reichovou.
Na stavbu měl Mies van der Rohe málo času a i s penězi to bylo nejisté. Stavba měla reprezentovat Německo po 1. světové válce na světové výstavě. Budova byla zbudovaná jen jako dočasná stavba, byla postavena v květnu 1929 a již počátkem roku 1930 byla zbourána. Naštěstí ji znovu postavila skupina španělských architektů v letech 1983 - 1986.
Stavba stojí na travertinovém soklu, na kterém jsou ze stejného materiálu zdi. Když vystoupáte po schodech nahoru, první co uvidíte je bazén, který vypadá jako by končil pod zdí. Při světové výstavě na něm byly lekníny. Pavilon je průchozí z několika částí a nabízí různé pohledy. Když se na schodech otočíte zády k bazénu, vejdete do hlavní místnosti, která je vymezena stěnami z mléčného skla, zeleného mramoru a uprostřed je stěna ze zlatého onyxu, před kterou je černý koberec s nábytkem, který Mies van der Rohe navrhl pro pavilon. Nejkrásnější pohled je, když projdete hlavní místností až do zadu, kde je menší bazén se sochou Jitro od sochaře Georga Kolbeho, s tmavozeleným mramorem je to přenádherný prostor.
















Žádné komentáře:

Okomentovat