pondělí 16. března 2015

Barvy v interiéru - úvod

Barva je jedna z prvních věcí, která Vás asi napadne, když budete přemýšlet nad jakoukoliv novou místností, kterou budete chtít zařídit. Barva může být dominantní, ale i neutrální, může Vám pomoci zakrýt nedostatky v interiéru, ale pokud se špatně zvolí množství, kombinace barev, odstín atd. může mít nejen špatný vliv na psychiku, ale i třeba krásně vymyšlený interiér může zkazit.
Úvodem zopakuji základní rozdělení barev, které všichni známe, ale proč si ho nepřipomenout, pomůže Vám si možná uvědomit základní věci, až budete vybírat tu vaši barvu třeba do ložnice.

Studené barvy - modrá, zelená, fialová a jejich odstíny.
foto from http://patternpod.com/blog/
Teplé barvy - červená, oranžová, žlutá, hnědá a jejich odstíny.
foto from pinterest.com
Neutrální barvy - černá, šedá a bílá.
foto from http://xxx.ycgtransport.lv/
To neznamená, že se máme bát míchat barvy teplé se studenými a naopak. Je to výzva, ale musí se dělat s citem. Také třeba citrónově žlutá není teplá barva, ale studená, chce se to podívat na celou barevnou škálu a barvy si přiložit k sobě, abychom viděli, jak na sebe působí.

Další dělení barev 
Primární (základní) barvy - červená, žlutá a modrá.
Sekundární barvy - vznikají smícháním dvou základních barev - zelená, oranžová a fialová.

foto from http://pastelpaintinggateshead.blogspot.com.au/
Komplementární neboli doplňková barva stojí v barevném spektru naproti základní barvě, která se nepodílela na jejím vzniku a spolu tvoří největší barevný kontrast.
Takže nejsilnější barevný kontrast je mezi červenou a zelenou barvou (vznikla ze základních barev - modré a žluté),
foto from cz.pinterest.com
modrá s oranžovou (vznikla ze základních barev žluté a červené)
foto from https://www.flickr.com/photos/
a žlutá s fialovou (vznikla ze základních barev červené a modré).
foto from https://500px.com
Nezapomeňte, že žádná barva neexistuje sama o sobě, barvy se navzájem ovlivňují. Každá barva zabarvuje vše kolem sebe svou barvou komplementární. Šedá barva může doladit interiér, ale také může přebírat doplňkovou barvu tzn. šedá na fialové bude působit žlutě. To samé platí u lesklých materiálů a kovů.

Zdroje:
-  Barvy pro váš byt - Gisela Watermannová - Ikar
- Průvodce bytového designéra - Jana Boháčková, Leona Fousková, Tomáš Havránek a Zuzana Staňková - Edika

2 komentáře:

  1. Zajímavý koncept interiéru. Myslíte, že byste mi mohl také někdy navrhnout interiér? My máme v plánu rekonstrukci a nevíme si moc rady jak s tím, kdo nám bude navrhovat, tak s tím, kdo to bude provádět. Zatím nás zaujala pouze firma ( pwinterier ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc mě to mrzí, až dnes jsem objevila Váš komentář. Jelikož už je to dlouhá doba, předpokládám, že máte už svůj vysněný interiér. Ale pokud budete chtít s interiérem pomoct, ráda Vám pomůžu. Mám již nové stránky www.barborarosalie.cz. nebo email info@barborarosalie.cz

      Vymazat