středa 23. září 2015

"Nejošklivější architektura Prahy" - Nová scéna Národního divadla

Dnes jsem absolvovala prohlídku Nové scény Národního divadla, kterou komentoval Vladimír 518 a sochař Pavel Karous. Akci organizovala škola Scholastika, která se zabývá výtvarným uměním a designem, více informací naleznete ZDE. Prohlídka s přednáškou byla zaměřena na přiblížení staveb, které vznikly v období tzv. normalizace.
foto from scholastika.cz
Líbilo se mi, jak Vladimír prezentoval svůj úhel pohledu a cestu k těmto stavbám, které se mu na začátku nelíbily. Myslím, že se mu povedlo alespoň u mě vidět i trochu jinak tyto stavby a to především stavby Karla Pragera a Věry a Vladimíra Machoninových. Některé stavby z těchto tzv. "nejošklivějších staveb" nemusím, ale převážná většina se mi líbí. Určitě mám ráda Novou scénu od Karla Pragera, obchodní dům Máj z ateliéru SIAL a obchodní dům Kotva od Věry Machoninové a Vladimíra Machonina. Je to možná proto, že jsem nedaleko vyrůstala a mám je spojené s určitou dobou. Ale nic to nemění na tom, proč o těchto stavbách nevědět něco víc. Pokud máte zájem, podívejte se na stránky Scholastiky a nenechte si ujít další přednášku s Adamem Gebrianem, která bude pravděpodobně o Hlavním nádraží a také komentovanou prohlídku na Dnu Architektury od Vladimíra 518, která bude u Žižkovského vysílače s architektem Václavem Aulickým.
O dalších akcích, které budou na podzim si můžete přečíst ZDE.
foto from onsomething.tumblr.com
foto from flickr.com
foto from theatre-architecture.eu

2 komentáře:

  1. Nová scéna je možná kontroverzní, ale to je spíš tím, že stojí vedle ND, ale Libenskeho skleněný obal byl tehdy unikátní. Interiér vyšel z módy, ale časem se stane zajímavým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem asi špatně popsala. Někteří tyto stavby mají rádi, někteří ne. V zájmu těchto přednášek je přiblížit tyto stavby lidem, které je třeba zrovna nemusí a ukázat jim i jiný pohled. Důvodem také je, že tyto stavby se v poslední době znehodnocují a nebo bourají. Cílem je zachránit tyto stavby a ukázat, že třeba odstupem času budou více brána veřejností. Tak jsem to pochopila já, určitě stojí za to si zajít na jednu z příštích přednášek, tam to vysvětlí líp než já.

      Vymazat