pondělí 19. října 2015

Barvy pro Fashion&Design Festival

Fashion&Design Festival je nový koncept, který virtuálně prezentuje módu, design, tvorbu návrhářů a studií. Vše probíhá on-line a to po dobu jednoho měsíce. Každý měsíc je jiné téma, kde můžete ukázat co umíte, tak směle do toho! 
Od 10. daného měsíce do 9. následujícího měsíce probíhá prezentace výrobků, kolekcí a značek Uzávěrka je vždy k 30. předchozího měsíce. Více informací naleznete ZDE.  Tento měsíc je téma barvy a příští zase tvary.


Miluji barvy, barvami můžeme zvýraznit přednosti, ale i zakrýt nedostatky, ať se to týká módy, designu či architektury. Pokud v barvách trochu tápete, lze použít pár základních pravidel, abyste si byli více jisti.

Čím méně, tím lépe. Když chcete použít barvy v interiéru, pomůže Vám rozdělení barev na 60% - 30% a 10%.  Pravidlo je vhodné, aby se interiér nepřekombinoval barvami a mohly vyniknout i běžné věci, které člověk používá a interiér nepůsobil chaoticky. 60% použijte pro hlavní barvu, kterou použijete například na podlahách, výmalbě a dalších hlavních prvcích interiéru. 30% použijte pro doplňující barvu, kterou můžete použít např. na nábytku, na jedné stěně nebo části jedné stěny, která třeba vystupuje do prostoru. A posledních 10% věnujte akcentující barvě, kterou můžete použít na doplňcích a dekoracích.
Jako příklad můžeme vzít modulární nábytek od polského architekta a designénra Dymitriho Malcewa, kterého můžete vidět na Fashion&Design Festivalu. Jak můžete vidět na fotce hlavní barva je šedivá, která je na stěnách a podlaze, jako doplňující barva je dřevo, které v interiéru lze použít i na jiný nábytek a jako akcentující barva je barva modrá. Modulární nábytek od Dymitriho Malcewa je poskládaný z dílů inspirovaných úkryty na stromě. Může být spojen dohromady či umístěn samostaně dle nálady, potřeby a účelu.
Dymitr Malcew
Pokud zvolíte jednobarevný prostor nebo oblečení, nebojte se použít různé odstíny dané barvy pro oživení a zkuste různé textury materiálů. V interiéru použijte např. koberce s vysokým vlasem, polštáře s hrubou strukturou, dřevo s výrazným dekorem, tapetu se vzorem. Možné je i kombinovat lesklé a matné atd..
Jako příklad můžeme vzít interiér od architektonického studia CaSA založeného v Barceloně dvěma italskými architekty, Matteem Colombem a Andreou Serbolim. Více opět uvidíte na Fashion&Design Festivalu.
CaSA
Další pomůcky, kterými si můžeme pomoct je základní rozdělení barev, které známe už z dětství. Studené barvy jsou modrá, zelená, fialová a jejich odstíny. Na fotce je model z kolekce Josefíny Bakošové. Její oblečení se vyznačuje ležérními a propracovanými střihy, elegancí a kvalitními materiály. Více modelů najdete na stránkách Fashion&Design Festivalu.
Josefina Bakošová
Teplé barvy jsou červená, oranžová, žlutá, hnědá a jejich odstíny. Na fotce jsou ručně dělané sytě červené boty od značky Shoedaism, které jsou inspirované 70. lety. Více na Fashion&Design Festivalu.
Shoedaism
Neutrální barvy jsou černá, šedá a bílá. Nebojme se kombinovat barvy z různých škál, ale je dobré si je nejdřív přiložit k sobě a zkoumat, jak na sebe působí. Model je opět od návrhářky Josefíny Bokošové.
Josefína Bokošová
Barvy dále dělíme na primární, to jsou červená, žlutá a modrá. A na barvy sekundární, které vznikají smícháním dvou základních barev, z kterých vzniknou barvy zelená, oranžová a fialová. K těmto barvám patří barvy komplementární, které stojí v barevném spektru naproti základní barvě, která se nepodílela na jejím vzniku a spolu tvoří největší barevný kontrast.
foto from http://pastelpaintinggateshead.blogspot.com.au/
Takže nejsilnější barevný kontrast je mezi červenou a zelenou barvou, která vznikla z modré a žluté barvy. Kontrast je krásně vidět na modelu od Adama Ptáčka. Jeho značka Apé se nejen specializuje na módu, ale i na design použitý v interiéru. Více na Fashion&Design Festivalu.
Adam Ptáček/Apé
Červeno zelený kontrast je vidět i na šatech od Simony Toškové, která je navrhuje a sama šije. Z obrázku je poznat, že její inspirací jsou 50. léta. Více opět na Fashion&Design Festivalu.
Simona Tošková.
Modrá barva tvoří kontrast s oranžovou, která vznikla ze žluté a červené barvy. Lze opět vidět na modelu od Adama Ptáčka.
Adam Ptáček/Apé
Žlutá zase tvoří kontrast k fialové barvě, která vznikla z modré a červené barvy. To lze vidět na této fotce z instalace Ivany Zuskinové. Více fotek z instalací můžete vidět na Fashion&Design Festivalu.
Ivana Zuskinová
Každá barva zabarvuje své okolí svou doplňkovou barvou. To samé dělá i šedá barva. Šedá barva může doladit okolí, ale když je méně primární barvy než šedé, pak přebírá doplňkovou barvu. To znamená, že šedá barva na fialové bude působit žlutě. To samé umí i lesklé materiály a kovy.

Mnohem více zajívavých věcí můžete vidět na stránkách Fashion&Design Festivalu ZDE. Například krásné jelení šperky,
Jelení šperky

nebo super sluchátka od značky Print+,
Print +
a nebo také nábytek Novoretro.
Novoretro.
Fotky a informace jsou použity ze stránek Fashion&Design Festival.

Žádné komentáře:

Okomentovat