pátek 20. listopadu 2015

Tvary pro Fashion&Design Festival

Tvar je jeden z nejdůležitějších prvků designu, aby daná věc mohla stoprocentně plnit svou funkci, musí mít dobře navržený tvar a je jedno jestli se jedná o oděv, určitý výrobek nebo architekturu. Za vývojem tvaru kvalitního designu, je mnoho práce, od prvotních skic, prototypů až po finální výrobek, který stojí za to mít. Pro inspiraci je asi nejjednodušší podívat se do přírody, kde je vše ideálně navržené.
Tvar hezky vystihuje definice z knihy Výtvarná geometrie od Františka Crháka a Zdeňka Kostky z roku 1967:
"K tvaru předpojatého předmětu může člověk dojít odhadem, citově bezprostřední zkušeností, někdy i bezděčně, aniž by záměrný cíl, který se tvarem sleduje, byl spojen s intelektuální rozvahou. Úloha tvaru může být ale také promyšlena, uvědoměna a sledována abstraktním procesem myšlení."

Myslím, že definici tvaru a hlavně designu dokonale splňuje didaktická pomůcka Loono od Zlatomíry Cirhanové, která na bázi vibrace slouží pro děti s kombinovaným postižením sluchu a zraku. Zaměřuje se na rozvoj hmatového vnímání a zároveň působí jako relaxační předmět a edukační pomůcka. Tato pomůcka mě uchvátila, nejenom svým tvarem, ale i materiálem a hlavně funkcí, víc se můžete dozvědět ZDE.
Loono od Zlatomíry Cirhanové
Pravděpodobně každá žena bude moc ráda nosit šaty, kde je střih a tvar šatů dobře navržen, tak že oblečení správně sedí a nikde se nepřekrucuje. To je jeden z důvodů, kdy si ráda připlatím za kvalitu než za jméno značky, barvu nebo materiál. Z fotek, na kterých je zakladatelka Fashion&Design Festivalu Gabriela Pokorná je patrné, že šaty neztrácejí svůj tvar a dají se běžně nosit. Modely jsou od návrhářky Denisy Nové. Více o kolekci najdete ZDE.
módní návrhářka Denisa nová model Gabriela Pokorná
Vypínače Berker od firmy Hager Electro jsou prostě klasika prověřená roky. Vždy když u někoho vidím starý vypínač z  30. let, doporučuji ho zachovat. I my jich máme pár v domě a tohle je dobrá cesta při rekonstrukci, která navazuje na tradici českých výrobků. Více informací naleznete ZDE.
Vypínače Berker od firmy Hager Electro
A na závěr mě zaujaly šperky. Šperky nosím moc ráda a snad odjakživa, jako většina žen. Vždy si zamiluji jeden šperk, který nosím pořád dokola, a proto je důležitý tvar, který má. Některé šperky miluji, ale nejsou na denní nošení. Proto ty šperky s kterými můžu spát, nemusím se bát, že mi je syn zničí nebo, že s nimi jde pracovat, jak na počítači, tak při běžném nošení, prostě preferuji. Po směru hodinových ručiček můžete vidět prsten od Věry Novákové z Galerie Kus Kovu, prsten od Adély Doušové, náhrdelník od Miroslavi Nana ze značky SOULjewellery a prsteny opět od Věry Novákové Jewellery. Více informací o špercích a jejich designérech najdete na Fashion&Design Festival.
Věra Nováková Jewellery, SOULjewellery, Adéla Doušová
Celá výstava TVARY na Fashion&Design Festival je výborná a stojí za to si prohlédnout každého vystavovatele a to můžete ZDE.
Fotky a informace jsou použity ze stránek Fashion&Design Festival. 

1 komentář: