sobota 12. prosince 2015

ČESKÝ KUBISMUS

Minulou středu se konala vernisáž při otevření nové expozice Český kubismus v ikonickém kubistickém domě U Černé Matky Boží. Na zmíněnou výstavu jsem se těšila dlouho a dokonce jsem na ni vyrazila o několik dní dřív než byla otevřena, až tak jsem byla netrpělivá. A opravdu stojí za to ji vidět! Vše je krásně nasvícené, vystavené, doprovodné komentáře jsou výstižné. Dozvěděla jsem z nich některé věci, které o kubismu nevím. A až si to vše prohlédnete, sejděte do prvního patra, kde je kubistická kavárna Grant Cafe Orient od Josefa Gočára, která byla před pár lety zrekonstruovaná dle dochovaných materiálů a fotografií a dejte si kafe s nějakým zákuskem. Josef Gočár navrhl celý dům v roce 1911. Původně dům nebyl celý kubistický, ale byl navržen ve stylu moderny, až postupem času při nástupu kubismu, návrh upravil do kubistické formy, proto půdorys budovy odpovídá moderně. Prohlédněte si detaily interiéru, jako je zábradlí, informační tabule a další krásné věci, které k domu patří. Pokud kubismu nebudete mít dost, v přízemí je Galerie Kubista, kde si můžete zakoupit publikace, porcelán, keramiku, šperky a dokonce i původní nábytek. 
Soubor nábytku navrhl Josef Gočár, část souboru restauroval můj otec Karel Králík.
Kubismus miluji, možná ne tolik jako funkcionalismus, ale hrany a tvar krychle nebo kvádru mě na budovách a dekorativních předmětech fascinují. Obecně mám ráda kubismus na budovách. Mám oblíbený nárožní činžovní dům od Josefa Chochola na Vyšehradě v Neklanově ulici nebo Kovařovicovu vilu pod Vyšehradem, kterou také navrhl Josef Chochol. Zároveň Kovařovicova vila tvoří vyjímečný soubor domů s vilou od Emila Králíčka, která je secesní a s vilou od Otakara Novotného, která je moderní.
Nárožní dům a Kovařovicova vila od Josefa Chochola.
A teď k výstavě, udělejte si čas a vše si prohlédněte a přečtěte, na závěr si můžete sednout a podívat se na projekci kubistických budov, k tomu si nezapomeňte vzít mapku a až budete mít čas, udělat si procházku po pražské kubistické architektuře.

Kubismus v Čechách vznikl v roce 1911 a trval do roku 1923, byl inspirován Picassovým výtvarným dílem, krystalickými přírodními tvary, architekturou pozdní gotiky nebo Santiniho barokní gotikou, jak deklaroval Pavel Janák v Uměleckém měsíčníku v roce 1911. Kubismus je v celosvětovém měřítku v Čechách unikátní, protože pronikl do všech uměleckých oborů, počínaje malířstvím, sochařstvím až po architekturu a interiérový design.
Emil Filla - Zátiší se sklenicí a hruškou, Josef Čapek - U vody.
Otto Gutfreund - Úzkost a Kubistické poprsí.
Asi nejraději mám kubistický porcelán. Dózu od Pavla Janáka, kterou vidíte v pravém dolním rohu na fotce, bych si moc přála. Vlastně i ostatní dózy, kávový soubor jsou od Pavla Janáka. 
Dózy a kávový set od Pavla Janáka.
Josef Rosipal.
Kubistická typografie je úžasná, líbí se mi plakáty z té doby. Na výstavě si všimněte doprovodných textů, zajímavé je výrazné šestiúhelníkové O.
Josef Čapek - pravděpodobně "Scéna Červená sedma", Václav Špála - A přece! Výstava několika tvrdošijných.
Josef Čapek, Vlastislav Hofman a víc už bohužel nevím.
Kubistický nábytek částečně vycházel z Biedermeieru, má dynamický tvar, hladké monochromní plochy bez plastického dekoru. Konstrukční a prostorové vztahy jsou zdůrazněny skladbou dýhy a výraznou barevnou textilií na čalounění, která se například opakovala na tapetách. 
Soubor nábytku pro herce Otto Bolešku od Josefa Gočára.
Pavel Janák - Stolek ze souboru nábytku do pánského pokoje.
Na závěr bych asi citovala část textu z této expozice "V kontextu umění a designu 20. století představoval kubismus poměrně krátkou epizodu, která však v českém prostředí dosáhla jedinečné intenzity a zralosti. Díla vzniklá v jejím duchovním vzepětí jsou obdivuhodná a inspirující dodnes." Pokud si chcete přečíst o kubismu a mít pohromadě přehled většiny kubistických budov z Čech, doporučuji knihu Český architektonický kubismus od Zdeňka Lukeše, kterou vydala Galerie Jaroslava Fragnera. Přeji Vám krásný zážitek z této výstavy!
Josef Chochol - nábytek pro anglický kroužek v Obecním domě v Praze.
Otakar Novotný - Soubor nábytku do pracovny a jídelny Antonína Ledče, Josef Gočár -  psací stůl.

2 komentáře: