pondělí 28. prosince 2015

Inspirace pro Fashion&Design Festival

Kde hledá designér, architekt, malíř, sochař, návrhář inspiraci? Téma inspirace je již 5. virtuální přehlídkou Fashion & Design Festivalu.
Nejlepší inspirace, kde je vše dokonale navrhnuté a vymyšlené, je příroda. Příroda funguje dokonale, vše do sebe zapadá a doplňuje se. I nejmenší organismus je do detailů promyšlený. Například architekt Antonio Gaudí čerpal inspiraci v místě dané stavby, pozoroval dané prvky, rostliny, květiny a pak jejich detaily využil při realizaci. Gaudího katedrála Sagrada Familia, krásné domy v Barceloně nebo Güelluv park jsou toho důkazem. O tom si myslím, že je dokonalé a v této době se na to zapomíná. Důležité je znát okolí, v kterém stavba vzniká nebo do které si pořizujeme třeba jídelní stůl na zakázku. Architekt by měl vědět, jak dané materiály v místě pracují časem.
Inspirace znamená latinsky vdechnutí. V Józe je důležitý dech a tak můžete brát inspiraci jako vdechnutí nějaké idee, nápadu, myšlenky. Inspiraci lze čerpat v přírodě, v materiálu, v situaci, ve filmu, z knih, z fotek, z rozhovorů, kdekoliv a kdykoliv, jen musíte být připravený a nezapomenout si ji zaznamenat.
A teď se podívejte, kde berou inspiraci vystavovatelé z Fashion & Design Festivalu. Zaujala mě Sylvie Majerová a její umělecké šperky. Líbí se mi pojetí její práce, kde se zajímá o energii materiálu a vysvětluje, jak která kolekce vznikla a na co je zaměřena. Přečtete si více o její práci ZDE.
Sylvie Majerová - kolekce ENERGY, MOON a SUN.
Módní designérka Jaroslava Jindráková zajímavě využívá umělecká díla malířky Lu Jindrák Skřivánkové na krásných šatech, které jste mohli vidět na Czech Design Week. Z jejich obrazů se inspiruje detaily, celky a motivy. Používá je v autorských látkách, z kterých vznikají originální a úchvatné modely z kvalitních materiálů a v limitovaných počtech. Na celou kolekci se podívejte ZDE.
JJ Jaroslava Jindráková
Kdo vyhledává přírodu, uklidňuje ho a naplňuje, tomu se budou líbit díla od sochaře Jasana Zoubka. Ostatní díla Jasana Zoubka můžete vidět v galerii Fashion & Design Festivalu ZDE
Jasan Zoubek - Krajina - cesty za obzor a Krajina - Horizonty.
Určitě se podívejte na kolekci váz Lettie od Zlatomíry Cirhanové. Vázy se dají rozpojovat, spojovat, různě poskládávat. Vznikají z nich různé tvary a Vy můžete využít svou představivost a proměňovat svůj interiér. Zajímavý je i její další projekt. Je to obměna klasických radiátorů. Radiátor Linea se vyrábí podle tradiční technologie, jako běžné radiátory, ale jejich tvar je inspirovaný morfologií rostli a spletitostí rostlinných stonků. 
Zlatomíra Cirhanová  - Lettie
Zlatomíra Cirhanová  - Linea
V galerii Fashion & Design Festival najdete spoustu inspirace. Šperky Ivety Mulačové jsou inspirovány přírodou, kolekce Petitee čerpá z lidových tradic, obrazy Zuzany Osako moravským folklorem, Jan Kováříček nabírá inspiraci od architektů Otta Frei a Buckminstera Frullera, Rebeka Mouharová využívá ve svých šatech 3D efekt, Get inspired skandidávským interiérem, Marie Kobelová podněty, kolekce LEM využívá zrcadlení, Alena Hájková je vedena často hmatem a Hana Müslerová zimou a Vánoci. Inspirujte se!
Dle hodinových ručiček - Cyril Dunděra, Alena Hájková, GET INSPIRED a Iveta Muláčová.
Petiteé, Rebeka Monhártová a Jakub Polanka.
Dle hodinových ručiček - LEM, Zuzana Osako, Jan Kováříček a Adéla Plečová.

Žádné komentáře:

Okomentovat