úterý 26. ledna 2016

SRNA -Workshop

V neděli jsme absolvovali workshop, který pořádala SRNA v malém ateliéru Artual. Přišli jsme hned na začátek a udělali jsme dobře, protože dorazilo hodně lidí a my si v klidu vyzkoušeli puk skla, broušení a pískování bez zbytečného čekání.
Značka SRNA znamená sklo - recyklace - nápad - alchymie. SRNA recykluje skleněné výrobky, z kterých vznikají sklenice, vázy a mísy. Zároveň se zaměřuje na opískování log a motivů.
foto from srnasklo.cz
Kdo chtěl, mohl si přinést své sklo, staré láhve od vína apod a vytvořit z nich např. vázu, skleničku na pití nebo tužky. Já jsem z láhve na víno vytvořila vázu a z jedné skleničky od přesnídávky sklenici na svíčku. 
Na začátku absolvovali workshop i ti nejmenší.

Než jsme začali vyrábět, bylo důležité očistit sklo od etiket.

Pro správný puk skla, bylo zapotřebí vycentrovat láhev a po té ji roztočit na podstavci. Nastavit správně vodíkový plamen, přiblížit ho k nádobě a počkat než nádoba pukne.


Hrany u puknuté nádoby, v mém případě vázy, bylo zapotřebí obrousit diamantovou houbičkou.


Na závěr jsme měli možnost na sklenici či láhev vypískovat obrázek nebo třeba logo. Já využila logo SRNY a na svícen vytvořila z vykrajovátek vločky .

Pískování probíhá pod tlakem v tomto boxu, kde logo nebo motiv vypiskováváte proudem jemných částic, např. ocelovými broky.


No a to je výsledek, bohužel mi váza cestou domů trochu praskla, ale není to moc vidět. Workshop jsme si užili a určitě bych ho absolvovala znova. Jen bych si dopředu promyslela, co chci vytvořit.

Žádné komentáře:

Okomentovat