pondělí 22. února 2016

Čistá linie pro Fashion&Design Festival

Ve funkcionalismu a minimalismu můžete vidět čistou linii. Jen si představte Vilu Tugendhat od Maise van der Rohe nebo Müllerovu vilu od Adolfa Loose. To jsou čisté linie, bez zbytečných ornamentů. Pro funkcionalismus je důležitá funkce a pak forma. Minimalizmus se vyznačuje střídmostí, redukcí formy a materiálu.
Čistou linii si představuji jako převážně horizontální linku, která se line po interiéru nebo exteriéru. Je to čistota tvaru bez přebytečných ornamentů a překážek.

Interiér ve stylu "čisté linie" je interiér zbavený zbytečných tvarů a v jemných barvách. Čistá linie spočívá v jednoduchém designu, nábytku, dekorací a doplňků. Všechny tyto atributy do sebe zapadají a tvoří společně čistou linii.
V interiéru Gabriely Novákové si můžete všimnout čisté linie v kuchyni a v předsíni. V předsíni se mi líbí horizontální linky neboli tzv. rytmus v interiéru, který prostor příjemně oživí a opticky prostor rozšíří.

Skládací stolička XOXO od Ondřeje Pelikána má zajímavý tvar a hlavně promyšlený způsob výroby, který je ekologický a ekonomicky výhodný. Prohlédněte si její variace a představte si je třeba v obývacím pokoji, kuchyni nebo v nějakém kulturním centru.
Světla Nostalgia Lights, které prodává Freshlabels mají jednoduchý design a čistou linku. Jejich design by mohl zapadnout do konceptu některých kaváren, restaurací a kuchyní. 

Krásné čisté linie můžete vidět v porcelánovém setu od Marie Kobelové. Set byl inspirován Svatováclavskou korunou a je vyráběn z karlovarského bílého porcelánu.
Další čisté linie ze dřeva a skla jsou k vidění u souboru Mlha od Venduly Prchalové.

V módě si představuji čistou linii spíše minimalistickou, jednoduchou bez zbytečných ozdob a řasení. Šaty mají jednoduchý tvar, jsou bez vzorů a z kvalitních materiálů, kde je důraz kladený na zpracování látky.
U krásných šatů pro jaro/léto 2016 od Kateřiny Geislerové můžete pozorovat čistou linii od černé noci po rozednívání v monochromatickou bílou až po uvolnění, lásku a vášeň.

Minimalistické šaty můžete doplnit některým náhrdelníkem z kolekce Pěna dní od značky ko-ra-le. Náhrdelníky z této kolekce jsou futuristické, lehké a čisté. Korále jsou ručně foukané z borosilikátového skla a vypadají opravdu křehce a nadčasově.

Celou expozici Čisté linie si můžete prohlédnout na stránkách Fashion&Design Festivalu. Přeji příjemnou podívanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat