sobota 13. února 2016

Scandinavia design - Arne Jacobsen, Series 7 Model no. 3107

Postupně Vám představím nejznámější ikony skandinávského designu, inspiraci čerpám z krásné knihy Scandinavian design od Charlotte & Peter Fiell z vydavatelství Taschen, kterou jsem dostala k narozeninám.
foto from designaddict.com
První ikonou je židle Série 7 model no. 3107 od Arneho Jacobsena, která vznikla v roce 1955 pro Fritze Hansena. Židle je z tvarované dýhy a dodnes je nejprodávanější židlí Fritze Hansena. Můžete ji vidět v mnoha restauracích, kancelářích a dalších interiérech. Její tvar je dokonalý, a proto je Série 7 vyhledávaná až do teď. Další její výhodou je, že je stohovatelná, proto se hodí do kanceláří, kaváren a multifunkčních prostorů.
foto from lamaisondannag.blogspot.ch
Arne Jacobsen (11. 2. 1902 - 24. 3. 1971) byl architekt a designér. Navrhoval nábytek, tapety, textil a stříbrné nádobí. Mezi jeho známé stavby patří např. komplex mořských lázní Bellevue, Stellingův dům v Kodani a radnice v Arhus. Jeho stavby jsou funkcionalistické a moderní. Inspirací v prvních jeho stavbách byli Mies van der Rohe a Le Corbusier. Vyhrál řadu ocenění již při studiu a jeho styl byl moderní a nadčasový.
foto from cocolapine.wordpress.com
V jeho budovách, interiérech, nábytku a dalších produktech si můžete všimnout, jak elegantně je vyvážena funkce s estetikou. Křivka židle ze Série 7 je úžasná.
foto from nordicdesign.ca
 Více o práci Arneho Jacobsena si můžete přečíst ZDE.
foto from myunfinishedhome.com

Žádné komentáře:

Okomentovat