pondělí 23. května 2016

Minimalismus & Maximalismus ve Fashion&Design Festival

Minimalismus mám ráda, především v interiéru, architektuře a v módě. Jednoduchá geometrická forma Minimalismu, ať se týká architektury, designu či módy, dosáhne Maximálního efektu ve své formě než zbytečně přidané atributy, které by narušily výsledek daného díla. Proto jsem si vybrala z výstavy Minimalismus & Maximalismus ve Fashion & Design Festivalu, jen minimalistická díla. Maximalismus jako umělecký směr neexistuje, ale chápu název této expozice, jako vystižení maximálního dojmu z jednoduchých minimalistických výtvorů.

V interiéru je obzvlášť těžké držet se minimalismu, ale pokud to architekt, interiérový designér a majitel daného prostoru zvládne, výsledkem bude spokojené bydlení, kde každá věc bude plnohodnotně využita. V domě nebo bytě by měly být věci, které člověk opravdu využívá a používá, doplněné třeba zajímavou sochou nebo obrazem, nějakým prvkem, který prostor doplní. Pro inspiraci Vám může právě být NOEM by Think Co2. V jejich architektuře je obsažen minimalismus a čisté linky. V interiérech si můžete všimnout jednoduchosti, která zároveň plní dostatečnou funkci všech prvků a to bez zbytečných příkras.

Tomáš Bojko (cyklus fotek Quadworlds) zachycuje ve svých fotografiích minimalismus v architektuře a následně ho zrcadlí. Tyto zajímavé fotografie architektury, jsou ve své kráse minimalistické a jednoduché. Nejenom milovníci architektury je mohou použít v interiéru. Pohledem na fotky z cyklu Quadworlds se člověk může zklidnit a užívat si čistých linek třeba modernismu.

S.polu vyrábí minimalistické baťůžky, tašky a psaníčka. Libí se mi na těchto baťůžcích jejich jednoduchý design, který může doplnit i výraznější oblečení. Obzvlášť mě zaujala bezezbytková výroba a materiál. Baťůžky jsou vyrobeny z celulózy, veganské ekologické varianty kůže, která vypadá, jako papír a zároveň má vlastnosti kůže. Bonusem baťůžků je, že ho lze použít i třeba jako tašku přes rameno, stačí rozepnout zip a vytvořit z něj popruh tašky.

Zrcátka Aleny Hájkové jsou opravdu minimalistické a díky tomu je vhodné je vzít i k složitějšímu modelu, který nemusí být zrovna minimalistický. Šperky jsou ručně dělané a broušené z bronzového zrcadla s kombinací ebenového dřeva.

Žádné komentáře:

Okomentovat