středa 21. února 2018

Sen o bydlení - začíná se rýsovat

Začínáte obcházet nabídky bytů a domů? Nejste si jisti? Nebojte se oslovit architekta, interiérového designéra, nebo někoho ze stavebnictví. Jděte na prohlídku daného interiéru s ním a to i pokud už váháte jen nad pár nabídkami. Kvalifikovaná osoba Vám může poradit a navrhnout v bytě možnosti, které zrovna nevidíte. Třeba už máte danou představu a nechcete ji měnit, ale vybraná osoba Vám může ukázat, že lze situace řešit i jinak. K tomu by měl odborník poradit s technickým stavem nemovitosti a zhruba odhadnout na začátku, zda bude potřeba rekonstrukce, přestavba nebo jen drobné úpravy. Měl by si všimnout věcí, které běžně klient nezaznamená a v tu chvíli ho nenapadnou. Některý odborník může udělat lehké náčrty na místě, některý si dá čas na promyšlenou, každý prostě pracuje jinak. Hlavním jeho cílem je Vám pomoci vidět věci, které nemusí být patrné.

Platí to i v případě pronájmu. Sice služby odborníka něco stojí, ale mohou Vám ušetřit nemalé peníze v budoucnosti. V případě pronájmu se Vám pravděpodobně nebude chtít investovat do cizího. Ale tato investice po dohodě s pronajímatelem lze zahrnout v nájemní smlouvě. Částka za rekonstrukci se může např. postupně odepisovat z původní výše nájmu a to po určitou dobu, než se splatí zhodnocení nemovitosti. Lze několik nájmů prominout atd. Záleží, jak se smluvně domluvíte. Nezapomínejte,že smlouvu uzavírají dvě strany a obě si mohou klást podmínky. Výhodou pro nájemce bude jistý dlouhodobý pronájem a zhodnocení nemovitosti.
photo from pinterest
V této době jdou dobré nemovitosti rychle pryč. Ale pokud je trocha času, zjišťujte co nejvíce informací o okolí, sousedech atd. Určitě neopomínejte na jaké strany je nemovitost orientována (zde se dočtete víc). Nestíní Vám ve světle, ve výhledu jiná nemovitost? Hluk. Sousedy asi nezjistíte, ale obchody, restaurace, jsou blízko nebo dokonce pod Vaším bytem? Nejezdí Vám pod okny moc aut, tramvají atd... Každému vyhovuje a vadí něco jiného. Někomu nebude vadit dětské hřiště pod okny a bude ho brát, jako výhodu. Někomu z něj bude nepříjemný hluk. Projděte si okolí, pokud ho neznáte. Všímejte si drobností, mohly by Vám časem vadit. Když je to možné, navštivte nemovitost víckrát v různých denních dobách, ať vidíte, jak pracuje světlo v bytě, slyšíte ruchy atd...
photo from pinterest elle sudio gallery
A i když už toho budete mít třeba plné kecky a už se Vám nebude chtít vidět další byt či dům, buď si dejte pauzu v hledání a zaměřte se chvilku na něco jiného, nebo se nějak od toho odreagujte. A až budete mít čistou hlavu, vraťte se k hledání. Nic neberte z důvodu, že už něco potřebujete, že to chcete mít za sebou apod., litovali byste toho. Hledejte s láskou a trpělivostí, za cenu, že třeba najdete něco, o čem byste na začátku ani neuvažovali. Musíte se v bytě/domě/pozemku cítit dobře, to poznáte. Přeji hodně štěstí...

2 komentáře:

  1. Nám se sen o vlastním bydlení také pomalu rýsuje :-) . Už máme hotovou hrubou stavbu a včera nám konečně zamontovali plastová okna, která máme z Pramos . Z každého takového kroku mám hroznou radost, protože jsme tak blíž k vlastnímu bydlení :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Týnko, mám radost, že se Vám dům postupně rýsuje a realizuje.

      Vymazat