pátek 27. dubna 2012

Gaudí - Palau Güell - 1886 - 1890

V Palau Güell jsme nebyli, čeká nás až příště. Za prvé jsme neměli tolik času projít všechny stavby a také to není celkově nejlevnější záležitost. Vstup do Palau Güell je 10 Euro a to je jeden z levnějších vstupů.
Budovu si objednal Gaudího přítel a mecenáš Güell, pro kterého Gaudí realizoval už některé stavby. V roce 1888 byla v Barceloně světová výstava, a proto Güell chtěl mít sídlo, které by přiměřeně reprezentovalo jeho společenské postavení a kulturní požadavky. V době výstavy ještě nebyla budova dokončena, ale fasáda již byla hotova. Palau Güell měla hodně příznivců, ale i odpůrců. Je to jediná stavba, kterou Gaudí celou dokončil sám a je zapsána v UNESCU od roku 1984. Manželce Güella se stavba moc nelíbila, připadala ji velká i pro jejich rodinu (měli 10 dětí), stála hodně peněz a také v ní se začátku dlouho nebydleli. Güell do paláce hlavně přemístil své sbírky umění, které si přivezl z cest.
Stavba je zajímavá např. parabolickými oblouky na fasádě, sálem, který sahá až do podkroví, kde ho ukončuje parabolická kopule s různými otvory, které osvětlují sál a strop pak vypadá jako noční nebe. Dům má výbornou ventilaci, zvukové izolace nebo osvětlení, které je promyšlené do detailů. Jako i u dalších staveb Gaudího je zde přístupná pochozí střecha.

from cocoonbarcelona. com

Žádné komentáře:

Okomentovat