neděle 22. dubna 2012

Gaudí - Sagrada Família

Včera jsme se vrátili z Barcelony, kam jsem se dlouho těšila. Bydleli jsme dva bloky od Sagrada Família, a proto naše první návštěva byla právě do katedrály.
V roce 1883 Gaudí jen rok po začátku výstavby katedrály převzal stavbu jako vedoucí projektového oddělení a stavbyvedoucí. Až postupem času začal přepracovávat návrh svého předchůdce architekta Francesca de Paula Villar. Od roku 1914 se vzdal všech ostatních projektů a pracoval jen na katedrále až do své smrti v roce 1926.
Katedrála v překladu znamená "Svatá rodina". Hlavní myšlenka Gaudího byla, že katedrála má představovat "poslední velkou svatyni křesťanství", a proto je katedrála velmi bohatá na křesťanské symboly. Např. 18 věží znázorňuje 12 apoštolů, 4 evangelisti, Pannu Marii a ta nejvyšší Ježiše Krista.
Z architektonického hlediska je stavba symbolem velkých proměn, jimiž procházela světová architektura na přelomu 19. a 20. století. Sagrada Família je směsice novokatalánského stylu, secese a moderny.
Katedrála má být dokončena v roce 2026 (nejpozději 2028) na 100. výročí úmrtí Gaudího. Líbí se mi, jak Gaudí používá prvky přírody a daného místa na stavbě a tím katedrála skvěle reprezentuje katalánský národ.







Žádné komentáře:

Okomentovat