středa 16. září 2015

Paris 2015 - Centre Pompidou

Centrum Pompidou je kulturní centrum a muzeum v Paříži. Vzniklo v letech 1972 až 1977 podle projektu italsko-britské dvojice Renza Piana a Richarda Rogerse a jmenuje se po francouzském prezidentovi George Pompidou. Soutěže se účastnilo přes 700 architektů a stavba stála skoro 1 miliardu franků. Za zmínku stojí, že Centrum Pompidou vyvolalo spoustu reakcí, které nebyly jen kladné. Hodně se o stavbě diskutovalo a dodnes má své odpůrce i fanoušky, kteří stavbu obdivují.
Centrum Pompidou je postavené v High-tech stylu. Budova převyšuje okolní stavby skoro o dvojnásobek jejich výšky a je kontrastem k okolním budovám. K blízkému kostelu Saint-Merri navazuje malým náměstím se Stravinského fontánou. Prostranství se mírně svažuje dolů k budově a umožňuje tím posezení pro lidi.
Koncept budovy lze popsat jako dům naruby. Všechny komunikace a rozvody jsou vedeny zvenčí budovy různobarevný potrubím. Modré potrubí značí klimatizaci, zelené vodu, žluté elektrické vedení a červené je určeno pro přesun lidí a bílé trubky jsou pro větrání podzemních prostor.
Uvnitř budovy jsou výstavní prostory, knihovna, muzeum moderního umění, kavárny, obchody, kinosály a další prostory pro různé využití. V 5. patře můžete najít stálou expozici předních umělců 20. století jako jsou např. Pablo Picasso nebo Joan Miró.







Zdroj:
- Wikipedia více ZDE
- ARCHIZONE více ZDE
- Moderní architektura - Jonathan Glancey - nakladatelství Albatros

Žádné komentáře:

Okomentovat