sobota 12. září 2015

Paris 2015 - La Défense

La Défense je další z našich oblíbených míst v Paříži. Před pár lety jsme bydleli kousek od zastávky metra Esplanade de La Défense, takže jsme sem znovu jeli a zavzpomínali.
La Défense je zajímavý urbanistický celek, který začal vznikat už v roce 1958. První budovou Centra National des Industries et Techniques (CNIT), ale první myšlenky s dvouúrovňovou dopravou pro chodce a dopravu měl již Le Corbusier ve třicátých letech. La Défense prošla velkým vývojem, dvěma ekonomickými krizemi, přestavbou prvních budov, propojení rychlodráhou RER s centrem Paříže, výstavbou významných budov jako La Grande Arche, hotelů, Quatre Temps největším obchodním centrem v Evropě. Líbí se mi, jak zde developeři i při krizi mysleli na okolí budov a zapojují do něj umění. Berou prostředí obchodních center za stejně důležité, jako výstavbu nových budov. La Défense je urbanistický zázrak. Je zde mnohonásobně více pracovních míst než míst k bydlení. Přitom kolem La Défense vyrůstají nové budovy k bydlení, kanceláře, obchody, restaurace. Čtvrť se stále vyvíjí, proto se sem určitě příště znovu podíváme.
Hledala jsem nějakou publikaci o La Défense, kde by byly popsány budovy, vývoj čtvrti a další zajímavosti, ale bohužel jsem nic nenašla. Pokud o nějaké víte, budu ráda, když mi dáte vědět. Hezké stránky o La Défense jsou ZDE a když si chcete prohlédnout budovy, podívejte se určitě SEM
Na levé straně můžete vidět např. budovy Coeur Defense, EDF a na pravé straně budovu Window,
Na levé straně Centrum National des Industries et Techniques (CNIT) a vysoká černá budova s názvem Areva.


La Grande Arche.
La Grande Arche.





Výhled z La Grande Arche na Vítězný oblouk.
Fontána Agam.



Budovy Coeur Defense, Lorraine (Résidence), budova D2 a budova CB21.
Fontána Takis a Nobel tower (nyní Initiale), která vznikla již v roce 1966.
Budova Opus 12 s fontánou Agam.
Budova Ariane.

Žádné komentáře:

Okomentovat